Promocja Zdrowia

SEZON NA GRZYBY

Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne, a spożywanie ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. W naszych lasach rośnie jednak wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. W społeczeństwie zakorzeniło się wiele mitów na temat rozróżniania gatunków poczernienie srebrnych sztućców. Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy. Osoby nieposiadające stosownej wiedzy, kupujące grzyby na targowiskach powinny zwracać uwagę na atest wydany przez grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na bezgranicznym zaufaniu do sprzedawcy.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna  w Oleśnie udziela  bezpłatnych porad przez grzyboznawcę od poniedziałku do piątku w godz od 7.30 do 8.30

ZATRUCIA GRZYBAMI


„TYTOŃ NISZCZY SERCE.

Wybierz zdrowie, nie papierosy” 

20964

Światowy Dzień Bez Tytoniu


zwc


#mamczasrozmawiac

filmik


Nie zawsze wędzone trzyma dłużej

baner 4


Polska wolna od dymu tytoniowego